top of page
MAS CAPITAL

מגדל קלפים

עודכן: 17 במאי 2022

מתי בניינים יפסיקו לקרוס?

אפתח בתשובה – לכולנו, בעלי הדירות, הרשויות המקומיות והממשלה, יש חלק במחדל. אנחנו אחראיים למצב אליו נקלענו, ולנו הכוח לשנותו. עם קום המדינה מנתה אוכלוסיית ישראל כ-806 אלף תושבים. כיום חיים כאן כ-9.5 מיליון איש. הריבוי הטבעי, הגידול במספר העולים, והעלייה בתוחלת החיים הכפילו את האוכלוסייה פי 12 ב-73 שנים, והובילו אותנו למשבר דיור מתמשך אותו אנו חווים גם היום. כמו כל מלחמות ישראל, גם המלחמה על הבית מנוהלת כירי תוך כדי תנועה. בניגוד לרוב מדינות אירופה, שביססו מערכת חוקים ונהלים לאחזקת מבנים, בישראל חוקק חוק התכנון והבנייה בשנת 1965. מאז נוספו גם תקנות לתכון ובנייה, בהן נקבע בין השאר כי אורך החיים השימושי למבנה יהיה 50 שנים. רוב המבנים שנבנו ונבנים בארץ אכן משמשים את דייריהם 50 שנים לפחות.



היכן טמונה הבעיה?

בתחזוקה. מזה עשרות שנים המדינה מתמודדת עם מחסור אדיר בשוק הדיור. ממשלות ישראל ניסו שוב ושוב לפתור את מצוקת הדיור ע"י האצת בנייה חדשה מחד ועידוד התחדשות עירונית מאידך. שוב ושוב התעלמו מהצורך בתקינה הנוגעת לשמירה על הקיים ולתחזוקת מבנים. קיימים אמנם חוקי עזר עירוניים לטיפול במבנים מסוכנים, אך אלה פונים לבעלי מבנים שמצבם כבר הורע עד כדי כך, שמתחייבת פעולה מיידית לשם המשך השימוש במבנה. לצד טיפול בהיעדר החקיקה, נדרשת תכנית הסברה לשם העלאת מודעות בקרב הציבור בדבר חשיבות התחזוקה השוטפת לעמידות המבנה. רוב הציבור כלל לא ער למגוון הבעיות הקשות שניתנות לפתרון קל מהיר וזול, כשזיהוי התקלה מוקדם. הזנחה משמעה הסתכנות בנזקים קשים לשלד המבנה, שמסכנים את הדיירים והסביבה ומצריכים טיפול מעמיק ויקר הרבה יותר .

עבור רובנו, הדירה היא הנכס המשמעותי ביותר שברשותנו, ועם זאת אנו מקדישים מחשבה כה מועטה בנוגע לתקינותו השוטפת. לשם השוואה, חשבו כמה משאבים אנו משקיעים בבקרה ובתחזוקה השוטפות של מכוניתנו.



מה אפשר לעשות בינתיים?

לפקוח עין ולשים לב. להתעניין במצב המבנה. לא צריך להיות רופא בשביל לזהות פצע. גם עיניים לא מקצועיות יכולות לזהות סדקים, התפוררות וסימני רטיבות. זיהוי מוקדם של מפגע הוא הטיפול הטוב ביותר. יש לחשוב על בריאות הבניין ממש כמו על בריאותינו - מפגע שלא מטופל מיד, מחמיר ועלול אף לסכן את המבנה כולו. בנוסף, כמובן שתמיד ישנה האפשרות להזמין איש מקצוע בעל הכשרה מתאימה שיסייר במקום ויפיק דו"ח בו יפורטו הליקויים שזיהה והדרך המומלצת לטפל בהם.

מוכרחים להכיר בכך שאין תחליף לתחזוקה שוטפת מהימנה, אם ברצוננו לשמור על ערך המבנה שברשותנו. בין אם הנכס משמש אותנו ובין אם הוא נכס מניב תשואה, מומלץ להפריש סכום כסף שישמש למימון תחזוקת החלק הפרטי והחלק הציבורי במבנה, שתמנע היווצרות בעיות מורכבות ויקרות יותר בעתיד.



אבירם עזרא – קון-קריט


Kommentare


bottom of page